Brabant Asperge Genootschap

 

Scholenkookwedstrijd 2018

Scholenkookwedstrijd Trofee Vrijst   Het Brabants Asperge Genootschap organiseert voor het zesde jaar op rij met sponsoring van The Greenery, Sligro Food Group en de Vandrie Group een competitieve kookwedstrijd tussen studenten van diverse horeca-opleidingen, in het kader van de mooie producten asperges kalfsvlees en rood fruit.     

 

 

Datum

woensdag 23 mei 2018

Locatie Gilde Opleidingen Hotelschool Venlo
  Laaghuissingel 4,  5913 ES    Venlo
Deelnemers  

8 teams van elk 2 koks,
welke gezamenlijk aan deze wedstrijd deelnemen.

Niveau BBL of BOL niveau 2 of 3, niet ouder dan 25 jaar.

 

Deelnemers

Een groepsfoto van alle deelnemers met de trotse winnaars op het Johnny Jordaanplein.

 

Plaats van handeling was vorig jaar ROC van Amsterdam te Amsterdam, waar de deelnemers en begeleiders bijzonder gastvrij werden ontvangen.

1e plaats     ROC van Amsterdam
Mike Klaassen en Marc Muller
2e plaats Gilde Opleidingen Hotelschool Venlo
Lou Bongers en Remy Wagter
3e plaats

Rijn-IJssel Vakschool Wageningen
Jos van der Noll en Rick Paardekooper

Voor een uitgebreidt verslag zie: nieuwspagina scholenkookwedstrijd

 

Deelname info:

Het deelnemende team bestaat uit: 2 koks, niveau 2 of 2.2, niet ouder dan 25 jaar, welke gezamenlijk als team aan deze wedstrijd deelnemen.

LN9A5478 (2) (1)

 

Hoe ziet deze dag eruit:

Op de wedstrijddag moeten de deelnemende equipes zich vóór 10.00 uur melden bij de organisatie. De wedstrijd begint om 11.00 uur en duurt tot ca 17.00 uur.   Deze tijden worden strikt in acht genomen.  De leerlingen mogen maximaal één begeleider van school en één regionale journalist meenemen.


Bekendmaking winnaars en prijsuitreiking:

Als alles volgens schema verloopt zal rond 17.00 uur bekend worden gemaakt welk team winnaar is geworden en de wisseltrofee mee naar huis mag nemen en zullen alle prijzen worden uitgereikt.

 

Het doel is:

- het creëren van een gezonde onderlinge competitie tussen Horeca-opleidingen

- het nader of beter kennismaken met het mooie product blanke asperges, kalfsvlees en rood fruit

 

Waarop worden de leerlingen beoordeeld tijdens de wedstrijd.

- Het schillen van asperges (tijd/planing, kwaliteit, afval/uitval, netto gewicht, onderhoud werkplek )

- Het koken van (een gedeelte van) de asperges.

- Het koken van een amuse en een twee gangen menu vanuit een mistery box met Nederlandse producten ( oa. rood fruit en natuurlijk Brabantse asperges )

- Schoon werken, bewust omgaan met energie, schoon houden en opleveren van de werkplek.

 

Wat moet er worden gemaakt:

- 1 amuse met asperge voor 4 personen van restverwerking.

- Het á  la minute koken van twee gangen 1 x koud / 1 x warm dit mag een koud voor-, tussen-,  hoofd-  of nagerecht zijn.

- In beide gerechten moeten asperges verwerkt zijn.

- In een gerecht moet rood fruit verwerkt zijn of als bijgerecht geserveerd.

- Leerlingen koken en serveren voor 4 personen ( 2 gasten, 1x jury 1x foto )

Géén enkel onderdeel, product of ingrediënt mag ( onbewerkt of voorbereid ) meegenomen worden naar deze wedstrijd.  Bij constatering kan de juryvoorzitter overgaan tot diskwalificatie van het wedstrijdteam.

 

Prijzen:

hoofdprijs:

- SLIGRO-wisselbokaal voor de winnende school

- Medailles in goud voor de winnende leerlingen

- iPad voor de winnende leerlingen elk
   (beschikbaar gesteld door The Greenery)

tweede prijs: Medailles in zilver

derde prijs: Medailles in brons

Voor alle deelnemers het kookboek Chef@work, persoonlijk gesigneerd door de juryvoorzitter Albert Tielemans.

 

Inschrijvingen:

Via het secretariaat van het Genootschap  info@brabantseasperge.nl

 

Voor meer info:

Albert Tielemans, Culinair adviseur v/h Brabants Asperge Genootschap

info@brabantseasperge.nl

 

Voor een overzicht van alle eerdere winnaars, kijk dan in het overzicht  winnaars scholenkookwedstrijd