Brabant Asperge Genootschap

 

Garnaalburger met asperges

 Garnaalburger (640x 401)

 

Ingrediënten:
• 8 à 12 niet te gaar gekookte asperges
• 350 gram garnalen* rauw, gepeld
• 75 gram zalmfilet
• 20 gram ei
• 45 gram witbroodkruim, fijngemalen
• 1 eetlepel verse basilicum, ragfijn gesneden
• zout en peper
• 3 eetlepels olie
• 4 Focaccia broodjes
• 2 eetlepels tomatensaus
• 50 gram gemengde sla

Bereiding:
Dep de garnalen droog. Snijd de zalm in stukken.
Hak de zalm en garnalen fijn, voeg het ei, broodkruim en basilicum toe.
Breng op smaak met peper en zout*.
Test de smaak en consistentie door een balletje in de magnetron te garen.
Vorm met een hamburgerstempel of met vochtige handen vier burgers.
Dek af met plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koeling.
Verhit de olie in een pan met teflon bodem en bak hierin de burgers 8 à 10 minuten tot een kerntemperatuur van 58º Celsius.
Snijd de gekookte asperges doormidden en gril ze kort.
Snijd het focaccia brood horizontaal doormidden, besmeer met tomatensaus, beleg met een frisse salade en leg daarop de garnalenburger.
Leg de bovenkant van het brood er schuin op en garneer eventueel met gedroogde ui-ringen.

* Kruiden met zout afhankelijk of het zout- of zoetwatergarnalen

Albert Tielemans,
Culinair adviseur Brabants Asperge Genootschap.