Brabant Asperge Genootschap

 

Nigiri-sushi met zoete omelet en asperge, Californië – asperge

Foto Sushi Net Asperges (640x 381)


Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 12 witte Brabantse asperges, beetgaar gekookt
  • 250 gr. sushi rijst
  • 3,5 dl. water
  • 2 eetl. rijstazijn
  • ½ theel. suiker
  • ½ theel. zout
  • 2 nori blaadjes
  • wasabi-pasta
  • 50 gr. gerookte zalm
  • 15 gr. zalmeitjes
  • 2 eetl. sesamzaad flavored
  • 2 eetl. zwart sesamzaad
  • 4 topjes basilicum
  • safraankroepoek
  • mung bean vermicelli
  • olie om te frituren


Zoete omelet (Tomago):

  • 2 eieren
  • 40 gr. aspergebouillon
  • 1 theel. sojasaus
  • mespuntje zout
  • olie om in te bakken


Bereiding:
Doe de rijst, samen met het water in een pan en breng aan de kook.  Laat ca. 10 minuten onder deksel koken.  Zet de warmtebron uit en laat 15 minuten staan met de deksel op de pan. Roer hierna de rijstazijn, suiker en zout er doorheen en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eieren voor de zoete omelet in en kom los, samen met de aspergebouillon en sojasaus.  Verwarm een koekenpan met teflon bodem, besmeer licht met wat olie en bak hierin zonder te kleuren een dun omeletje.  Rol het omeletje op in de pan en laat het hierin liggen.  Schenk opnieuw eimengsel erbij, laat stollen en rol de (reeds gemaakte) omelet er omheen.  Herhaal dit tot het eimengsel op is en een mooie rol is verkregen.  Haal de omeletrol uit de pan en laat afkoelen. Vorm van de sushirijst vier gelijkmatige ovaaltjes.  Bestrijk met je vingertop hèèl weinig wasabi op de rijst.  Snijd plakjes van de omelet en leg ze op de rijst.  Leg vervolgens op de omelet een stukje asperge en zet dit vast met een dun reepje nori.



Sushi rol:
Leg het nori vel op plasticfolie met daaronder een rolmatje.  Beleg het nori vel heel dun met de helft van de rijst. Keer het norivel om zodat de rijst op het plastic ligt.  Leg ook op deze kant van het vel de overgebleven rijst en spreid dit zo dun mogelijk.  Bestrijk met je vingertop hèèl weinig wasabi-pasta op de rijst.  Leg hierop de dun gesneden gerookte zalm en vervolgens een gekookte, drooggedepte asperge.  Rol hierna de sushirol op met behulp van het matje.  Zorg ervoor dat het plastic niet tussen de sushirol komt maar er omheen komt. Vorm met behulp van de plasticfolie een mooie rol en laat een uur opstijven op een koele plaats.  Haal de sushirol uit de folie en snijd het met een scherp, natgemaakt mes drie stukken.
Rol een van de stukken sushirol door zalmeitjes, een ander stuk door geroosterd sesamzaad en het laatste stuk door zwart sesamzaad.  Snijd vervolgens met een scherp natgemaakt mes elk stuk in plakjes.  Verdeel de sushi met ei en asperges op vier borden, verdeel er de susirol plakken bij en serveer met sojasaus.  Garneer met basilicum, gefrituurde safraankroepoek, gefrituurde mung bean vermicelli.

Albert Tielemans,
Culinair adviseur Brabants Asperge Genootschap.