Brabant Asperge Genootschap

 

Sechuancoquilles met gemarineerde asperges

Sechuancoquilles Met Gemarineerde Asperges

(tussen- of hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten Sechuanolie:

  • 80 gram gedroogde sechuanpepers
  • 2 dl. olie
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje

Ingrediënten glasnoedels:

  • 100 gr. glasnoedels
  • 1 dl. sojasaus
  • 3 eetl. sesamolie
  • 2 eetl. poedersuiker

Ingrediënten gemarineerde asperges:

  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. olie
  • 75 ml. mirin (rijstwijn)
  • 75 ml. sojasaus
  • 50 gr. suiker
  • 6 Brabantse asperges

Ingrediënten coquilles:

  • 8 à 16 coquilles
  • boter, olie
  • 200 gr. jonge bladspinazie

Bereiding:
Verhit de olie in een wok en laat de sechuanpepers, steranijs en het kaneelstokje circa 2 minuten wellen.
Schep de pepers en de specerijen uit de wok.  Laat de olie afkoelen en zeef deze door een fijne doek.
Breng water aan de kook.
Overgiet de glasnoedels met kokend water en laat circa 2 minuten wellen.
Meng de sojasaus met de sesamolie en poedersuiker.  Giet de noedels af en meng met het sojamengsel.  Verdeel over de borden.
Verhit de sechuanolie en schenk een lepel hete olie over de glasnoedels.
Pel en hak de knoflook.  Verhit de olie in een pan en bak de knoflook goudbruin. Blus af met de mirin, de sojasaus en de suiker en breng aan de kook.
Schil de asperges en zet op in ruim water met 5 gr. zout per liter en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken, zet het vuur uit en laat 10 minuten doorgaren in de pan. Haal de asperges uit de pan, snij deze, en dep ze droog.
Haal de marinade van het vuur en voeg de asperges toe.
Marineer de asperges tot je het bord gaat opmaken.
Verhit een koekenpan, doe er een lepel olie in en een klontje boter en bak de coquilles twee minuten om en om.  
Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan kort de gewassen spinazie.
Giet er een scheutje van de hete sechuanolie over.  Breng op smaak met wat (zee)zout.

Opmaak:
Verdeel de glasnoedels en spinazie over vier warme borden.
Leg de coquilles erbij en verdeel er de gemarineerde asperges bij.
Serveer desgewenst met een stukje saffraan kroepoek, bietenscheuten en gerookt zwart sesamzaad.

Tip:
in plaats van de noedels zelf te maken zijn er ook potjes met kant en klare wakamé spaghetti te koop.

 

Albert Tielemans,
Culinair adviseur Brabants Asperge Genootschap.