Brabant Asperge Genootschap

 

Basisbereiding van asperges

500 gr. verse asperges per persoon
zout naar smaak

Witte asperges
Was de asperges zorgvuldig en leg de asperges 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich weer volzuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Schil royaal en twee keer geheel rond zodat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur en laat 10 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Groene asperges
Groene asperges hoef je in principe niet te schillen. De uitzondering zijn de dikkere groene asperges, daarvan hoef je alleen het onderste gedeelte, 6-8 cm te schillen. Schil die zorgvuldig met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Breng ze in een pan water met zout aan de kook en blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt). Haal ze daarna meteen voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Paarse asperges
Paarse asperges hoef je niet te schillen. Het bijzondere aan de paarse asperge is dat deze rauw gegeten kan worden. Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse asperge uitermate geschikt voor verwerking in verse salades. Dus alleen even wassen.

Tip
De schillen kun je bewaren en samen met het kooknat gebruiken als basis voor een overheerlijke aspergesoep. Asperges zijn gaar als je met een vork goed in het uiteinde kunt prikken.

Eet smakelijk!