Brabant Asperge Genootschap

 

Tom yam kung soep met asperges

Tom Yam Kung Met Asperges

(voor- of tussengerecht voor 4 personen)          

Ingrediënten:

  • 7½ dl. kippenbouillon
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 sjalot
  • 150 gr. shiitake paddenstoelen
  • 8 Brabantse asperges
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 eetl. Thaise koriander
  • 3 blaadjes kaffir lime (limoenblad)
  • 80 gr. schone gambastaartjes
  • 1 limoen
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. vissaus

Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook.  Snij het citroengras in drie stukken.  Pel en halveer de sjalot.  Halveer de shiitake paddenstoelen.
Schil de asperges en snij ze in drie gelijke stukken.
Hak de rode pepers fijn, snij de koriander fijn.
Voeg alle gesneden ingrediënten, blaadjes kaffir lime en de gambastaartjes toe aan de bouillon.  Laat de soep circa 3 minuten koken.  Breng de soep op smaak met suiker en vissaus.  Snij de limoen in plakjes.

Opmaak:
Leg de groente in een soepkom en schenk er de bouillon overheen.  Serveer met plakjes limoen en garneer met koriander.

Tip:
Serveer met nam prik pao apart zodat iedereen zijn eigen tom yam kung op smaak kan brengen.

Serveer desgewenst met noodles en (saffraan)kroepoek


 

Nam prik pao

Ingrediënten:

  • 10 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 6 rawit pepers
  • zonnebloemolie
  • 2 eetl. ka pi (Thaise garnalenpasta)
  • 100 gr. Thaise palmsuiker
  • 2 eetl. tamarindepasta
  • 1 eetl. vissaus

Bereiding:
Pel en halveer de knoflook. Pel en snij de sjalotjes in vieren.
Snij de pepers in grove stukken.
Pureer de knoflook, sjalotjes en de pepers grof met een staafmixer.
Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het pepermengsel en de garnalenpasta circa 1 minuut.  Voeg de palmsuiker, tamarindepasta en de vissaus toe.
Schenk er zoveel water bij tot de chilipasta schenkbaar is.
Bewaar de chilipasta in een gesteriliseerde afsluitbare pot.
Je kunt de chilipasta circa 3 weken in de koelkast bewaren.

 

Albert Tielemans,
Culinair adviseur Brabants Asperge Genootschap.