Brabant Asperge Genootschap

 

Witlofsalade met quacamole, groene asperges en Seranoham

_MG_0301 Witlofsalade Met Quacamole , Groene Asperges En Seranoham

(voorgerecht voor 4 personen)    
        
Ingrediënten:
6 witte asperges, gekookt
6 groene asperges, gekookt
8 plakken Serranoham
60 gr. Mescune sla    
16 st. walnoten
4 eetl. slagroom  
2 theel. appelazijn
2 theel. grove mosterd
2 eetl. olie
peper en zout
2 grote stronken witlof
1 grote avocado
1 half teentje knoflook
1 eetl. zure room
sap van een ½ citroen
paprikapoeder, chilipoeder
peper en zout
                        
Bereiding:
Klop de slagroom lobbig (yoghurtdikte) en roer er de appelazijn, mosterd, olie, peper en zout doorheen tot een dressing.
Zet dit weg in de koelkast.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Meng dit met de zure room, en het citroensap met een staafmixer glad.
Breng op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout.
Halveer de witlofstronken, verwijder de harde kern en snijd in halve ringen.
Maak dit aan met de helft van de dressing, zodat de witlof niet verkleurd.

Opmaak:
Leg een stuk huishoudfolie op het aanrecht; leg hier 2 plakjes Serano ham op. Pak de folie voorzichtig op en leg hem in een pollepel.
Schep een volle lepel witlofsalade in de lepel; pak de punten van de folie bij elkaar en draai het geheel tot een halve bal.
Draai strak aan verwijder de folie.
Nu heb je een halve bal ook wel “bombe” genoemd.
Leg de bombe in het midden van het bord.
Omring de bombe met de Mescune sla.
Snij de groene en witte asperges schuin in drieën en leg deze speels tussen de sla en op de bombe.
Maak met behulp van 2 lepels een quenelle van de quacamole en leg deze boven op de bombe.
Breek de walnoten en strooi deze over het gerecht.
Dresseer de overgebleven dressing met wat sisho purper cress over de salade.