Brabant Asperge Genootschap

 

Culinaire Aspergedag 's-Hertogenbosch

Wederom van hoog niveau; restaurant Le Méridien opnieuw winnaar.


Een zonovergoten Korte Putstraat in 's-Hertogenbosch was op eerste paasdag, zondag 20 april weer omgedoopt tot Dé Aspergestraat van Nederland. Bij dit unieke evenement in Nederland serveerden alle restaurants een aspergegerecht voor slechts € 5,00. Door het mooie weer was het erg druk, waardoor er soms maar moeilijk een plaatsje te bemachtigen was. Honderden gerechten zijn geserveerd in de met de Brabantse asperge in de hoofdrol.

De deelnemende restaurants hebben erg hun best gedaan. Creatieve gerechten zoals  gegrilde asperges, onder een glas gerookt lams-medaillon, geroosterde coquille, aspergesoepjes, aspergebitterbal, kabeljauw op de huid en gefrituurde eidooier met een hele mooie prijs / kwaliteitverhouding!
Het was een moeilijke opgave voor de jury bestaande uit leden van het Brabants Asperge Genootschap, welke alle gerechten moesten beoordelen.

Asperge schilwedstrijd
Ook was op deze middag een asperge schilwedstrijd voor leerling-koks van de deelnemende restaurants, waar ook een goede prestatie werd geleverd. Ze moesten in een onderlinge competitie strijden om het zilveren asperge-schilmes.  Aan deze wedstrijd deden 9 leerling-koks mee. Zij moesten ten overstaan van jury en publiek 2½ kg. AA asperges schillen en werden hierbij beoordeeld op snelheid, resultaat, afval en schoonhouden v/d werkplek.
De winnaar van de schilwedstrijd werd Michael Snaphaan van Lokaal 1650, welke de snelste was van alle deelnemers, het minste afval had en een goede verzorging van de asperges en een schone werkplek had.

De deelnemende restaurants van de Korte Putstraat en het Brabants Asperge Genootschap kunnen weer terugkijken op een bijzonder geslaagde dag. Alle geserveerde aspergegerechten kunnen nog de hele week gegeten worden in de restaurants van de Korte Putstraat.


Uitslag gerechten restaurants:

1e Plaats Meridien

1e plaats  153,5  punten

restaurant Le Méridien

 
Gegrilde asperges, canneloni van zoetwaterkreeft met geroosterde coquille en schuim van Hollandaise saus.

2e Plaats Lokaal 1650 (1)

2e plaats  149 punten

Lokaal 1650


Op de huid gebakken kabeljauw met asperges, Beurre Blanc, haringkaviaar en gedroogde Serranoham.

3e Plaats Bossche Eetkamer

3e plaats  138,5 punten

De Bossche Eetkaemer

Aspergesoepje, aspergelinten met een lamskoteletje, aardappelgratin, tuinkruidensaus, gegarneerd met viooltjes.