Brabant Asperge Genootschap

 

Dé Lekkerste asperge 2014

Winnaar verkiezing Dé Lekkerste Brabantse asperge 2014 is:
Aspergekwekerij van Gerven uit Oirschot

Op dinsdag 22 april 2014 heeft de jaarlijkse verkiezing Dé lekkerste asperge 2014 van het Brabants Asperge Genootschap plaatsgevonden.
Door een jury bestaande uit 9 personen, afkomstig uit horeca, agrarische wereld, wijnimport, maar ook de gewone huisvrouw en de winnaar van verleden jaar werden de ingestuurde monsters asperges gekeurd en geproefd.

Voor deze proeverij waren wij dit jaar te gast bij ons lid, restaurant Den Heerlijkheid van Ton van Oudheusden te Moergestel, welke ook zitting had in de jury en waar bestuurslid en meesterkok Léon Ribbens de monsters onder gelijke omstandigheden voor deze juryleden bereidde.

PICT0051 (2)

Door de deelnemers waren hiervoor door elk 1½ kg asperges AA beschikbaar gesteld, welke allen onder gelijke omstandigheden machinaal waren geschild.
29 inzendingen liefst werden hiervoor in een blinde proeverij ter tafel gebracht. Alle monsters hadden hiervoor een nummer gekregen en de jury werd in het ongewisse gelaten wat betreft het ras, de grondsoort, de leeftijd van de aspergeplant en de gebruikte bemesting; allen factoren die uiteindelijk van invloed zijn op de vijf criteria waarop deze asperges door de jury moesten worden beoordeeld.

 PICT0034 (640x 397)      PICT0045 (640x 397) 


Deze beoordelingsfactoren zijn, -het visueel aspect-, -de geur-, -de rijpheid/beet-, -de smaak- en -de nasmaak-.  Bij de beoordeling bleek dat vooral de criteria rijpheid/beet en smaak het voor de jury lastig maakte.  In de beoordeling werden o.a. genoemd zoet, maar ook bitter, en houterig/vezelig zowel als mals en rijp.

Na een langdurige, maar zeker serieuze proeverij werd unaniem door de jury de winnaar van deze competitie verkozen, waarna de voorzitter de envelop mocht openen, waarin de nummers en namen van de deelnemers waren vermeld.

Winnaar van de verkiezing Dé lekkerste asperge 2014 is geworden
Aspergekwekerij van Gerven uit Oirschot. 
Zij hadden een score van 182 punten met het door hen ingezette monster, een tweejarige plant van het Cumulus-ras met een bemesting van compost.
Op de tweede plaats eindigde onze teler Wim Heijligers uit Asten met een score van 178 punten voor zijn 3 jarige asperge van het Avalim-ras en kunstmest bemesting.
Als goede derde kwam de asperge van kwekerij Jack & Ans Leyten uit Alphen uit de strijd met een score van 173 punten; zij hadden een 4-jarige asperge van het Gymlim-ras ingestuurd, eveneens met een kunstmest bemesting.

De winnaar is telefonisch op de hoogte gesteld en de bijbehorende oorkonde en trofee zullen maandag 28 april as. worden uitgereikt tijdens de officiële opening van het Brabantse aspergeseizoen bij Paviljoen de Warande te Helmond.

Voor "Dé Lekkerste Asperges van 2014  gaat u naar:

Van Gerven (620x 640)

Aspergekwekerij van Gerven 


Hoeven 7

5688 GS   Oirschot

telefoon  0499-575272


www.vangervenasperges.nl