Brabant Asperge Genootschap

 

Koninklijke Menukaarten

Unieke Expositie 200 Jaar Koninklijke Menukaarten

“A La Carte Aan Het Hof” 

In Winterpaleis Het Loo

 Koninklijk Tafelen

De auteurs van het jubileumboek Vorstelijk Tafelen in Nederland, onze culinair adviseur van het Brabants Asperge Genootschap Albert Tielemans, welke verantwoordelijk is voor alle recepten in het boek samen met Janny de Moor en Nico de Rooij bij de feestdis van Koning Willem I.

A La Carte Aan Het Hof 

“A la carte aan het hof” H.M. Prinses Beatrix expositie Koninklijke Menukaarten in Winterpaleis Het Loo.


Een koninklijke maaltijd was vroeger niet een kwestie van “even iets eten”.
Als de vorst gasten ontving was alles wat op tafel kwam bedoeld om indruk te maken. Met dure gerechten, gouden of porseleinen borden en kristallen glazen liet de vorst graag zien hoe groot zijn macht en rijkdom was.

Winterpaleis Het Loo exposeert -van 14 december tot 4 januari 2015- niet alleen sfeervol gedekte tafels en traditioneel opgetuigde kerstbomen en handgemaakte groenversiering, maar ook een nooit eerder getoonde collectie uit het koninklijk huisarchief met historische menukaarten en feestelijke gerechten, die laten zien hoe er door de Oranjes tijdens staatbezoeken, inhuldigingen en huwelijken werd getafeld.

“A La Carte Aan Het Hof”, is een treffende illustratie bij het jubileumboek “Vorstelijk Tafelen in Nederland”, dat ter gelegenheid van “200 jaar Koninkrijk” door de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst aan de voorzitter van het Nationaal Comité op Paleis Het Loo is aangeboden.

Dit jubileumboek van de auteurs Janny de Moor, Nico de Rooij en Albert Tielemans geeft een boeiend overzicht van de culinaire ontwikkeling in Nederland met 150 van de mooiste gerechten uit onze vaderlandse kookgeschiedenis, onze eetcultuur en hoe wij waken over ons culinair erfgoed.
“Vorstelijk Tafelen in Nederland” is verkrijgbaar in de museumwinkel van Het Loo.

Voor meer info:
www.vorstelijktafelen.nl