Brabant Asperge Genootschap

 

Koninklijke onderscheiding voor Léon Ribbens.

 

Oprichter Brabants Asperge Genootschap Léon Ribbens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

 

Kon Onderscheiding Lèon 1 Met een smoes zijn Lèon en Marthy Ribbens donderdag 26 april 2018 meegenomen naar de Concertzaal van Theaters Tilburg, daar heeft Burgemeester Theo Weterings zestien lintjes uitgereikt. Elf personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en vijf personen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, een van deze Ridders is Lèon Ribbens een van de grondleggers van het Brabants Asperge Genootschap.

 

Kon Onderscheiding Lèon 2 (2)

De motivatie van de gemeente:

Van beroep is Léon Ribbens chef-kok en een autoriteit op culinair vakgebied, schrijft de gemeente. Hij is in zijn werkzame leven eigenaar geweest van diverse restaurants. Sinds 2002 is hij met pensioen. De heer Ribbens heeft zich tijdens zijn werkzame leven, en nu nog steeds, vrijwillig ingezet voor diverse culinair-gerelateerde activiteiten. In 1993 heeft hij aan de wieg gestaan van het Brabants Asperge Genootschap (BAG), waarvan hij tot 2014 vicevoorzitter is geweest. Hij promoot de blanke Brabantse asperge, brengt mensen samen en zoekt nog altijd jaarlijks de samenwerking met Limburg in verband met de landelijke opening van het aspergeseizoen.

Naast dit Genootschap kookt hij ook voor diverse andere goede doelen en is hij gastdocent en examinator bij diverse beroepsopleidingen. In 1986 was Ribbens medeoprichter van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, waarvan hij sinds 2014 Lid van de Raad van Advies is geworden. Als bestuurslid en ambassadeur heeft Ribbens veel werk verzet naast zijn normale werk als toprestaurateur en chef de cuisine. Ook was hij tot voor kort ambassadeur en promotor van de Stichting Promotie Kalfsvlees, voorzitter van de Culinaire Jury Texel Culinair en televisiekok bij het Familiediner; een programma van de Evangelische Omroep.