Brabant Asperge Genootschap

 

Scholenkookwedstrijd 2013

Asperge-kookwedstrijd voor horecastudenten van hoog niveau. De Sligro-wisselbokaal wederom naar Wageningen.

DSC_0201 (640x 384)

Op woensdag 22 mei 2013 heeft onder auspiciën van het Brabants Asperge Genootschap de tweede editie plaatsgevonden van de asperge-kookwedstrijd voor horecastudenten.
Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar; welke toen plaatsvond bij het Summa College te Eindhoven, was ditmaal de plaats van handeling bij de winnaar van vorig jaar; de Rijn IJssel Vakschool te Wageningen, waar de deelnemers gastvrij werden ontvangen.
Er werd gestreden om de Sligro-wisselbokaal door 6 teams van twee personen, welke als team gezamenlijk en geheel zelfstandig aan deze wedstrijd hebben deelgenomen.

Schillen van asperges
Het eerste gedeelte van de ochtend werd gebruikt met het beoordelen van het schillen van de asperges, waarbij vooral werd gekeken naar de totale behandeling van de asperge, het resultaat van het schillen van asperges, het tempo en de hoeveelheid afval.
De winnaar van het Verzilverde Aspergeschilmes werd het team van het Rijn-IJssel College uit Arnhem, bestaande uit Lesley Hakken en Dirk Polman, welke op dit onderdeel de hoogste score behaalden.
 
Strijd om de Sligro-Wisselbokaal
In het volgende wedstrijdonderdeel moest er een twee-gangen maaltijd worden bereid, en een amuse waarin asperges verplicht waren. Verder moest er worden gewerkt met rabarber en roodfruit.
Na het uitreiken van de zg mistery-box met hierin o.a. diverse Nederlandse producten, moest een plan van aanpak worden uitgewerkt en konden de voorbereidingen beginnen. Na het op papier inleveren van de te bereiden gerechten waren de verwachtingen bij de jury, onder voorzitterschap van Albert Tielemans hoog, gezien de bijzondere gerechten en combinaties die deelnemers zouden gaan bereiden. Bij het presenteren van de gerechten was de jury erg verrast over creativiteit en originaliteit van combinaties welke waren gemaakt met asperges.

Uitslag van de kookwedstrijd:

1e plaats
Rijn-IJssel Vakschool Wageningen
Kilian Spiro & Robbert Schotman

Als amuse werd er een verrassende frikandel speciaal van asperge geserveerd; bestaande uit een gepaneerde en gefrituurde asperge, gepresenteerd met een getomateerde Hollandaise-saus en fijngesneden wit van gekookt ei; het voorgerecht bestond uit een marbré van reepjes dungesneden asperges en ham met een stroop van frambozen. Het hoofdgerecht bestond uit twee bereidingen van rode poon; op de huid gebakken en en papillotte met een  julienne gesneden garnituur van wortel en knolselderij met gekookte asperges, een gamba en een creatief aardappelgarnituur.
Alle geserveerde gerechten waren goed op smaak en creatief van opmaak.

2e  plaats:
De Rooi Pannen Eindhoven
Marlie v/d Ven & Bas v/d Velde

De amuse bestond uit twee bereidingen van kwartel en asperge.
Als hoofdgerecht werden er gekookte asperges geserveerd met op de huid gebakken rode poonfilet en een garnituur van portabella met Hollandaise-saus.
Het dessert bestond een combinatie van diverse soorten roodfruit en gezoete asperges met witte chocolademousse.

3e  plaats:
ROC ASA Amersfoort
Joëlle Rhijnsburger & Mauk van Ginkel

De amuse was een panna-cotta van asperges.
Het hoofdgerecht waren gekookte asperges met rode poonfilet en gamba's en een apart geserveerde Choronsaus. Het dessert was een zeer goed op smaak zijnde aspergebavarois, waartussen tuilles en zoete asperges met rood fruit als garnering.

De overige deelnemers waren:

Summa College Eindhoven
Willemijn Coenen & Joris Koenen

Amuse; Aspergecréme en rode poon met gamba
Hoofdgerecht; Asperges met ham omwikkeld en Hollandaise-saus
Dessert; Zuurstok van asperge gecombineerd met rood fruit

Rijn-IJssel College Arnhem
Lesley Hakken & Dirk Polman

Amuse; Asperges met ham en frambozen
Hoofdgerecht; Rode poonfilet met asperges
Dessert; In frambozencoulis gekookte asperges met rood fruit en crumble

ROC Landstede Zwolle
Jennifer Deen & Manon Ebeling

Amuse; Cappuccino van asperges
Hoofdgerecht; Asperges met rode poonfilet, met ham, ei en peterselie
Dessert; Aspergebavarois; afgedekt met roodfruitgelei, een soepje van roodfruit en met tuille omwikkelde asperge.

Voor de eerste drie geplaatsten waren er medailles in goud, zilver en brons; voor alle deelnemers het kookboek Chef@work, persoonlijk door de auteur en tevens jury-voorzitter Albert Tielemans gesigneerd; de wisselbokaal voor de winnende school; bovendien voor de winnaars ieder een door The Greenery beschikbaar gestelde I-Pad.

Het Brabants Asperge Genootschap kan terugkijken op een bijzonder geslaagde dag, waarbij er door de deelnemende teams een geweldige prestatie is geleverd.