Brabant Asperge Genootschap

 

Scholen kookwedstrijd 2017

Asperge-kookwedstrijd voor horecastudenten was ook dit jaar van hoog niveau. SLIGRO-trofee dit jaar wederom gewonnen door het team van ROC van Amsterdam met als deelnemers Mike Klaassen en Marc Muller.

Deelnemers

Een groepsfoto van alle deelnemers met de trotse winnaars op het Johnny Jordaanplein. 

 

Op vrijdag 12 mei 2017 heeft onder auspiciën van het Brabants Asperge Genootschap en met sponsoring van o.a. SLIGRO Food Group Nederland en The Greenery weer de asperge-kookwedstrijd voor horecastudenten plaatsgevonden. Dit jaar was de plaats van handeling het ROC van Amsterdam, waar de deelnemers en hun begeleiders bijzonder gastvrij werden ontvangen.
Er werd gestreden om de SLIGRO-trofee door 9 teams van twee personen, welke als team gezamenlijk en geheel zelfstandig aan deze wedstrijd hebben deelgenomen.

Overzicht Keuken

De deelmeners aan het werk in de keuken.

 

Schillen en koken van asperges
Het eerste gedeelte van de ochtend werd gebruikt met het beoordelen van het schillen en koken van de asperges, waarbij vooral werd gekeken naar de totale behandeling van de asperge, het resultaat van het schillen van asperges, het tempo en de hoeveelheid afval.

Winnaar Asperge Schil Onderdeel

De aspergeschiltrofee is gewonnen door Kaylee Dekker en Jasper Panis het team van het Horizon College uit Heerhugowaard, voor de beste schil prestatie met de minste hoeveelheid afval.

 

 

 


 

Strijd om de SLIGRO-trofee
In het volgende wedstrijdonderdeel moest er een twee-gangen maaltijd worden bereid en een amuse waarin asperges en rood fruit verplicht waren.
Na het uitreiken van de zg mistery-box met hierin o.a. diverse Nederlandse producten, moest een plan van aanpak worden uitgewerkt en konden de voorbereidingen beginnen. Na het op papier inleveren van de te bereiden gerechten waren de verwachtingen erg hoog. De jury waarin Albert Kooy; Meesterkok  Studentenhotel / University Leeuwarden; Léon Ribbens, Meesterkok en fondateur van het Brabants Asperge Genootschap; Rob van der Weele, product manager van The Greenery, zitting hadden onder voorzitterschap van Albert Tielemans hadden een zware taak met het beoordelen van de vele gerechten en waren erg verrast over creativiteit en originaliteit van combinaties welke waren gemaakt met asperges.

Uitslag van de kookwedstrijd:

1e Plaats  Team 3 ROC Van Amsterdam

1e plaats:

ROC van Amsterdam

Mike Klaassen en Marc Muller

Gerechten:
Amuse:
Schuim van ei, mosterd, krokante aardappel, asperge
Voorgerecht:
Zacht gegaarde kabeljauw, asperge, scheermessen, kingboleet, blauwe bes.
Hoofdgerecht:
Kalfsstaartstuk met asperge, bereiding wortel, gekookte aardappel, sugarsnaps.

2e Plaats  Team 2 Gilde Opleidingen Hotelschool Venlo

2e  plaats:

Gilde Opleidingen Hotelschool Venlo

Lou Bongers en Remy Wagter

Gerechten:
Amuse:
Aspergesoep, eigeelschuim, kaantjes, kruidencake, asperge bitterbal
Voorgerecht:
Zeebaars, asperge tartaar, gemarineerd fruit, asperge cremeux, asperge linten, kruiden crème, bloedzuring.
Hoofdgerecht:
Knol crème, bierpaddestoelsaus, kalfshaas, asperge naturel, asperge tempura, doperwt, sugarsnaps en gedroogde tomaat.

3e Plaats  Team 1 Rijn -IJssel Vakschool Wageningen

3e plaats:

Rijn-IJssel Vakschool Wageningen

Jos van der Noll en Rick Paardekooper

Gerechten:
Amuse:
Lasagne à la Flamande
Hoofdgerecht:
Asperge huidgebakken zeebaars doperwten, sugarsnaps, peer, beurre-blanc met bier, kingboleet en tomaat.
Dessert:
Witte chocolademousse, aspergekaramel, spong cake, cremaux, zoethout, aardbei-ijs, chococrumble.

De overige deelnemers waren in willekeurige volgorde:  

Team 4 Rijn -IJssel College Arnhem

Rijn-IJssel College Arnhem

Sem Vermeulen en Brandon de Bruin

Gerechten:
Amuse:
Pannacotta van asperges, salade van asperges, kruidenolie.
Voorgerecht:
Zeebaars, peterselie, dilleolie, zuring, sugarsnaps, sherrytomaat in bierbeslag, boragekress, erwten, crème.
Hoofgerecht:
Bistro aardappels, kalfshaas, erygiï, blauwe bessen, aardbeien, Hollandaise met peer.

 

Team 5 De Rooi Pannen Breda

De Rooi Pannen Breda

Terence van Lenten en Rick Nouws

Gerechten:
Amuse:
Ceviche van zeebaars met kervel, scheermessen gestoofd, schuim van asperge en foelie, asperges en boragecress.
Hoofdgerecht:
Gebakken kalfshaas, gepofte sherrytomaat met knoflook, opbakaardappel met tijm, gegrilde en gekookte asperge, saus van eiwit en citroen, sugarsnaps, erygiï, bloedzuring.
Dessert:
Asperge bavarois met witte chocolade, sorbetijs van roodfruit, peren-gel, curd van rood fruit.

Team 6 Alfa -College Hardenberg
 

Alfa-College Hardenberg

Bas Jonker en Arnaldo Katoele

Gerechten:
Amuse:
Asperge bouillon, kabeljauw lamellen, asperge plakjes, schuim van brie
Voorgerecht:
Tartaar van zeebaars en scheermes, bloedzuring, boragecress, blauwe bes en asperges.
Hoofdgerecht:
Gebakken kalfshaas gestoofde sugarsnaps, gebakken konings oesterzwam, saus van mosterd en bier.

Team 7 Horizon College Heerhugowaard

Horizon College Heerhugowaard

Kaylee Dekker en Jasper Panis

Gerechten:
Amuse :
Asperge salade, bouillon van rood fruit, scheermes, 63º C  ijs.
Voorgerecht:
Asperge souffle, gerookte asperge saus, geglaceerde asperge, zeebaars.
Hoofdgerecht:
Gegratineerde asperge, peer, gerookte aardappel mousseline, enoki, saus van citroen, blauwe bes.

Team 8 Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden

Kaan Nalbant en Peter van der Schaaf

Gerechten:
Amuse:
Gepofte asperge met creme-fraiche, asperge slierten en sugarsnaps
Voorgerecht:
Kabeljauw, geblancheerde sugarsnaps, gegrilde asperge, gepofte aardappel met tijm, saus van brie, bloedzuring, boragecress.
Hoofdgerecht:
Gegrilde kalfshaas, gegrilde asperge, aardbeien-bessen compote, sherry confit, bierjus en gegrilde paddenstoel.

Team 9 ROC Leiden

ROC Leiden

Jordi Heemskerk en Jorian de Bruin

Gerechten:
Amuse:
Tartaar van zeebaars, salade van asperge, sabayon van asperge
Hoofdgerecht:
Kalfshaas van de green egg, crème van witte asperge, saus van witbier sinaasappel en peer.
Nagerecht:
Ganache van witte asperge gegeleerd met blauwe bes, crème van aardbeien en asperge, honing-ijs.

   

 

 

 

 

 

 
   

 

 
   
 

 

Voor de eerste drie geplaatsten waren er medailles in goud, zilver en brons; de trofee voor de winnende school; bovendien voor de winnaars ieder een door The Greenery beschikbaar gestelde I-Pad en voor alle deelnemers het kookboek Chef@work, persoonlijk door de auteur en tevens jury-voorzitter Albert Tielemans gesigneerd.

Het Brabants Asperge Genootschap kan terugkijken op een bijzonder geslaagde dag, waarbij er door de deelnemende teams een geweldige prestatie is geleverd.

 

Voor meer foto's van deze dag: https://goo.gl/photos/vz5zBwbL73A3JE8t6

Alle foto's zijn aangeleverd door Alex Durbridge, Stagiair PR & Communicatie MBO College Centrum ROC van Amsterdam.