Aspergefrikadel spec


10 personen

Ingredienten
  • 8 gekookte dunne asperges
  • 400 gr. kippengehakt
  • 250 gr. gehakt, half om half
  • 3 eieren
  • 7 eetl. paneermeel
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 5 eetl. room
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 4 theel. zout
  • 2 theel. witte peper
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 1½ theel. knoflookpoeder
  • ½ theel. chilipoeder
  • ¼ theel. nootmuskaat
  • ½ theel. koriander poeder
  • Mespuntje paprikapoeder
  • ½ theel. kipkruiden
  • Scheutje ketjap manis
  • 100 gr. paddestoelen
  • 30 gr. boter
  • ½ komkommer
  • Affilla en/of vene cress
  • 2 preibladeren geblancheerd
  • Aardappelmeel
  • Materialen: frituurolie, plastic folie
Nieuws image
Stap 1

Meng en maal het vlees en kruiden in een keukenmachine.
Voeg het ei, paneermeel, ui, room, kruiden en ketjap toe en meng tot een glad deeg.
Doe het frikadellendeeg in een spuitzak met gladde spuitmond.

Stap 2

Snijd ca.3 cm. van de asperge koppen en bewaar deze.
Dep de rest van de  asperges droog en rol ze licht door aardappelmeel zodat ze goed hechten.

Stap 3

Spreid keukenplastic uit op het aanrecht en spuit er ca. 12 cm lang deeg op.
Maak er met een scherp mesje overlangs een snee in en leg hierin de achterkanten van de asperges.
Druk een beetje aan zodat de asperge middenin het deeg zit.

Stap 4

Vouw het plastic  dicht en rol enigszins zodat de snee dicht is en een gladde frikadel gevormd is.
Rol de frikadel strak in de folie en knoop de uiteinde dicht.
Vorm op deze manier 10 à 12 asperge frikadellen.
Leg de rollen 10 minuten in zacht kokend water.
Haal ze uit het water en laat afkoelen.

Stap 5

Snijd met een dunschiller over de lengte van de komkommer zodat je lange dunne plakken krijgt.
Rol ze op tot torentjes en snijd de achterkanten recht zodat ze blijven staan.

Stap 6

Maak de paddenstoelen schoon, snijd ze in plakjes en bak ze in de roomboter.
Haal ze uit de pan en kruid met zout en peper.

Stap 7

Opmaak:
Haal de frikadellen uit de folie, dep ze droog en frituur ze in hete olie van 180° C. tot ze boven komen drijven.
Snijd de frikadellen in schuine plakjes, verdeel ze over vier borden.
Zet er de komkommertorentjes bij, leg er de plakjes paddenstoel bij en garneer met cress.

Tip:
Gebruik niet te dikke asperges anders worden de frikadellen te dik.
Om een mooi contrast te krijgen kunt u de frikadel nog in een geblancheerd blad prei of kool rollen.
Serveer er eventueel wat zelfgemaakte tomatenketchup of tomatenolie bij.

Nieuws image

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

De tweede donderdag van april het landelijke aspergeseizoen officieel van start gaat.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.