Avocado-aspergesoep met aspergelolly




Ingredienten
  • 8 asperges, gekookt
  • 4 eetl. olijfolie
  • 10 gr. roomboter
  • 35 gr. sjalot, gesnipperd
  • 4 eetl. bloem
  • 0.7 lt. asperge kookvocht
  • 1 dl. melk
  • 2 rijpe avocado's
  • Witte peper, zout
  • Paprikapoeder
  • 1 eidooier
  • 1 citroen
  • 2 eetl. tempura mix
  • Olie om te frituren
  • bamboe rietjes of houten sateprikkers
Nieuws image
Stap 1

Verhit de olie en roomboter en fruit hierin de sjalotjes tot ze glazig worden.
Strooi de bloem erbij en laat deze al roerend even meebakken, maar niet verkleuren.
Schenk de helft van het aspergekookvocht bij beetjes en al roerend in de pan.
Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Neem de pan van het vuur.

Stap 2

Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
Snijd 2/3 van de achterkant van de asperges, bewaar de kopjes voor de lolly’s.
Haal het vruchtvlees van de avocado met een lepel uit de schil en snijd het in stukjes.

Stap 3

Doe deze met de achterkanten van de asperges in een keukenmachine met de rest van de bouillon en de melk.
Blender dit tot een gladde puree.
Schenk deze puree bij de saus in de pan.
Breng de soep op smaak met peper en zout.

Verwarm hem nog even, maar zorg dat hij niet gaat koken en zeef het geheel hierna.

Stap 4

Klop de eidooier los met het sap van een ½ citroen en een pollepel van de hete soep.
Schenk dit mengsel al roerend bij de soep, warm nog een paar minuten door, maar laat weer niet koken.

Stap 5

Maak van de tempuramix volgens gebruiksaanwijzing een beslag.
Steek de aspergepunten op de bamboe rietjes.
Haal de aspergepunten door het beslag en frituur deze kort in heet frituurvet.

Stap 6

Opmaak:
Verdeel de soep over 4 voorverwarmde diepe borden.
Zet hierbij de bamboerietjes met gefrituurde aspergepunten, rechtopstaand in een glas.
Garneer met het restant van de citroen in plakjes gesneden.

Tip:
Als extra smaakmaker kun je een stukje verse gember of rode Spaanse peper mee laten trekken bij de soep en voor het serveren dit eruit halen.
Om het glas extra “spannend” te maken, kun je dit bestrijken met de citroen en licht bepoederen met (gerookt) paprikapoeder.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

AA asperges worden beoordeeld op de lengte en doorsnede.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.