Cocktail Jheronimus Bosch


4 personen

Ingredienten
  • 8 st. geschilde Brabantse asperges
  • 20 gr. roomboter
  • 150 gr. kabeljauwfilet, of andere witvis
  • 100 gr. gerookte makreel
  • 150 gr. pastinaak
  • 50 gr. wortel / 25 gr. prei
  • 50 gr. aardbeien
  • 4 aardbeien voor garnering
  • 1 eetl. fijngesneden verse kervel
  • 5 eetl. dressing
  • 50 gr. gemengde sla
  • Zout en peper
  • Dressing:
  • 2 dl. Brugse Zot bier
  • 2 eidooiers
  • 25 gr. ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 1 theel. mosterd
  • 25 gr. honing
  • 20 gr. shrubs apple-citron
  • 1 dl. zonnebloemolie
  • Zout en peper
Nieuws image
Stap 1

Zet de asperges op in ruim water met 5 gr. zout per lt. en 20 gr. boter, breng aan de kook, laat  5 min. koken, zet het vuur uit en laat de asperges 10 min. nagaren in de pan.

Stap 2

Pocheer de kabeljauwfilet ca. 4 min. in asperge kookvocht van ca. 70° C.
Haal eventuele graatjes uit de gerookte makreel en pluk in kleine stukjes.

Stap 3

Schil de pastinaak en snij enkele lange plakken met een dunschiller.
Droog ze ca. 1 uur in een oven van 50° C.

Stap 4

Schil de wortel, snij in blokjes, blancheer ze twee min. en spoel koud.
Snij de prei in kleine blokjes, blancheer 1 min. en spoel koud.

Stap 5

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij in stukjes.
Hou 4 aardbeien apart voor garnering.

Stap 6

Laat de asperges uitlekken, snij 3 cm. van de bovenkant en bewaar deze voor de opmaak.
Snij de rest in stukjes en meng dit met de kabeljauw, makreel, geblancheerde pastinaak, wortel en prei door de salade.
Breng op smaak met zout en peper.

Stap 7

Kook de Brugse Zot in tot een stroop en er nog ca. 5 eetl. over zijn.
Doe de eidooiers, ui, knoflook, mosterd, shrubs, honing en ingekookt bier in een smalle hoge mengbeker.
Zet er een staafmixer in, giet er de olie bij en pulseer de staafmixer tot een gladde dressing is verkregen.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

De asperge een eigen aspergemuseum heeft.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.