Gebakken kalfsoester op roergebakken asperges met zeekraal, krokante aardappel met Bearnaise saus en gepofte cherry tomaatjes.


4 personen

Ingredienten
  • 4 kalfsoesters à 150 gr.
  • 12 asperges
  • 100 gr. zeekraal
  • 2 st. aardappelen
  • 25 gr. boter
  • 1 eetl. olie
  • 12 cherry tomaatjes
  • 2 dl. witte wijn, 2 dl. witte wijnazijn
  • ½ sjalot, gesnipperd
  • 3 takjes peterselie
  • 1 takje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 takjes dragon
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 200 gr. boter
  • 5 eieren
Nieuws image
Stap 1

Kook de asperges beetgaar in licht gezouten water.
Laat ze afkoelen en snijd in 4 à 5 schuine plakjes.

Stap 2

Borstel de aardappels goed schoon en snijd zeer dunne plakken (chips) op een groenteschaaf.
Was de aardappelplakjes een paar keer in schoon water.
Droog ze met een schone theedoek en frituur in olie van 170° C.
Houd tijdens het frituren de aardappel in beweging zodat ze mooi egaal van kleur worden.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout.

Stap 3

Doe de witte wijn, azijn, sjalot, peterselie, tijm, laurier, peperkorrels in een pan op het vuur, kook tot een derde in en zeef door een fijne zeef of doek.

Stap 4

Smelt de boter op laag vuur.

Stap 5

Voeg de eidooiers toe aan het wijn-azijn-kruiden mengsel en klop au-bain marie schuimig en gaar.
Voeg langzaam de gesmolten boter toe tot een lobbige saus ontstaat.
Voeg de gehakte dragon toe en bewaar de saus op een lauwwarme plaats.

Stap 6

Verhit boter en olie in een koekenpan en bak de kalfsoester aan beide kanten in circa 5 min.
Breng op smaak met zout en peper. Wikkel de kalfsoester in aluminium folie en laat 5 min. rusten.

Stap 7

Besprenkel de cherry tomaatjes met olie en bestrooi met peper en zout.
Pof ze op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 180° C.
Roerbak in wat olie de in stukken gesneden asperges, voeg de zeekraal toe en roerbak deze kort mee.
Breng op smaak met zout en peper.

Stap 8

Opmaak:
Serveer de asperges en zeekraal in het midden van het voorverwarmde bord.
Trancheer de kalfsoester in dunne plakken en leg deze als een waaier over de asperges.
Verdeel 1 à 2 eetlepels Bearnaise saus over de kalfsoester.
Bovenop de gefrituurde aardappelplakjes.
Dresseer als laatste de gepofte tomaatjes.

Tip:
De zeekraal kan prima vervangen worden door bladspinazie en de kalfsoester door een stukje ossenhaas.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

Er vele rassen asperges zijn.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.