Livar gegaard in hooi met asperges, geroosterde groenten en La Trappe espuma


4 personen

Ingredienten
  • 1 kg. Livar varkensfilet gelardeerd
  • 50 gr. boter
  • Hooi
  • 6 takjes rozemarijn
  • 10 takjes tijm
  • 2 rode bieten
  • 3 winterpenen (oranje, geel, paars)
  • 2 zoete aardappelen
  • 5 eetl. olijfolie
  • 12 Brabantse asperges
  • 30 gr. boter
  • zout en peper
  • Ingrediënten espuma:
  • 1½ dl. aspergekookvocht
  • 1½ dl. La Trappe Quadrupel Oak bier
  • 1 dl. slagroom
  • 30 gr. roomboter
  • 1 dl. pro espuma of prosecco
  • Zout en peper
Nieuws image
Stap 1

Bereiding:
Verwarm een royale braadpan en smelt hierin de boter.
Kruid het vlees met zout en peper en braad het vlees rondom bruin.
Leg hooi rondom het vlees, doe er de helft van de rozemarijn en tijm bij en sluit af met een deksel.
Plaats het vlees in een voorverwarmde oven van 180° C en gaar tot een kerntemperatuur van 65° C.
Haal de pan uit de oven en laat het nog 5 minuten staan in het hooi. (het vlees zal doorgaren tot kerntemperatuur 70° C)
Borstel de bieten, winterpeen en zoete aardappel schoon; leg ze op een ovenplaat en besprenkel met de olijfolie.
Zet de groenten in de oven en rooster ze in ca. 50 min. gaar.
Schil de asperges en zet ze op in ruim water met 5 gr. zout per liter en de boter; breng aan de kook, laat 5 minuten koken, zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten doorgaren in de pan.

Stap 2

Bereiding espuma:
Verwarm het kookvocht, bier, slagroom en de boter totdat de boter is gesmolten.
Breng het vocht goed hoog op smaak. (lucht doet de smaak verlagen)
Meng de pro espuma door de vloeistof en laat deze afkoelen.
Vul een sifon met de espuma en draai er twee patronen op.
Schud goed voor gebruik.

Stap 3

Opmaak:
Haal het hooi van het vlees en leg dit op een royale schaal.
Leg de geroosterde gesneden groenten en achtergehouden kruiden er omheen.
Snij het vlees, leg de asperges erbij en spuit er als laatste de La Trappe espuma bij.
Garneer desgewenst met gebakken Livar rookspek en een La Trappe bitterbal.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

Asperges bij de helft van de asperge-eters een speciaal luchtje nalaten bij het plassen.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.