Tom yam kung soep met asperges


4 personen

Ingredienten
  • 7½ dl. kippenbouillon
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 sjalot
  • 150 gr. shiitake paddenstoelen
  • 8 Brabantse asperges
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 eetl. Thaise koriander
  • 3 blaadjes kaffir lime (limoenblad)
  • 80 gr. schone gambastaartjes
  • 1 limoen
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. vissaus
  • Nam prik pao
  • 10 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 6 rawit pepers
  • Zonnebloemolie
  • 2 eetl. ka pi (Thaise garnalenpasta)
  • 100 gr. Thaise palmsuiker
  • 2 eetl. tamarindepasta
  • 1 eetl. vissaus
Nieuws image
Stap 1

Breng de bouillon aan de kook.
Snij het citroengras in drie stukken.
Pel en halveer de sjalot.
Halveer de shiitake paddenstoelen.
Schil de asperges en snij ze in drie gelijke stukken.
Hak de rode pepers fijn, snij de koriander fijn.
Voeg alle gesneden ingrediënten, blaadjes kaffir lime en de gambastaartjes toe aan de bouillon.
Laat de soep circa 3 minuten koken.
Breng de soep op smaak met suiker en vissaus.
Snij de limoen in plakjes.

Stap 2

Opmaak:
Leg de groente in een soepkom en schenk er de bouillon overheen.
Serveer met plakjes limoen en garneer met koriander.

Tip:
Serveer met nam prik pao apart zodat iedereen zijn eigen tom yam kung op smaak kan brengen.
Serveer desgewenst met noodles en (saffraan)kroepoek

Stap 3

Nam prik pao:
Pel en halveer de knoflook.
Pel en snij de sjalotjes in vieren.
Snij de pepers in grove stukken.
Pureer de knoflook, sjalotjes en de pepers grof met een staafmixer.
Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het pepermengsel en de garnalenpasta circa 1 minuut.
Voeg de palmsuiker, tamarindepasta en de vissaus toe.
Schenk er zoveel water bij tot de chilipasta schenkbaar is.
Bewaar de chilipasta in een gesteriliseerde afsluitbare pot.
Je kunt de chilipasta circa 3 weken in de koelkast bewaren.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

Asperges heel gezond zijn.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.