Zalm rilette met asperge salade


4 personen

Ingredienten
  • 10 gekookte Brabantse witte asperges
  • 50 g eiwit
  • 200 g gekookte ham
  • 25 g foreleitjes
  • vene cress
  • sakura cress
  • bieslook
  • peterselie olie
  • 200 g zalmfilet
  • 40 g mayonaise
  • 10 g verse dille
  • 10 g verse bieslook
  • peper en zout
  • 250 g witte wijn
  • 125 g witte wijnazijn
  • 20 g kookroom
  • 5 g zout
  • 200 g roomboter
  • 100 g mayonaise
  • 25 g verse dille
  • peper en zout
  • 50 g eiwit
  • 25 g magere yoghurt
  • sap van 1 limoen
  • 300 g peterselie olie
Nieuws image
Stap 1

Leg de asperges langs elkaar en steek ze uit met een ringvorm. Gebruik de “afsnijdsels’’ om door de salade te mengen.

Stap 2

Gaar het eiwit zoals een roerei. Breng dit op smaak met peper, zout, bieslook, heel fijn gesneden gekookte ham. Laat afkoelen en meng met de in kleine stukjes gesneden asperge afsnijdsels.

Stap 3

Snijd de zalm in grove stukken en gaar 7 minuten op 160 graden in de oven. Laat de zalm afkoelen en meng met de overige rillette ingrediënten.

Stap 4

Voor de beurre blanc kook je de witte wijn samen met de witte wijnazijn in tot 1 dl. Voeg het zout en de kookroom toe aan de warme massa en breng het geheel aan de kook. Als het kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de klontjes roomboter in kleine hoeveelheden toe.

Stap 5

Snijd voor de dillemayonaise de verse dille fijn en meng met de mayonaise, peper en zout. Doe dit in een spuitzak.

Stap 6

Meng het eiwit samen met de yoghurt en het sap van de limoen. Gebruik hiervoor een staafmixer. Giet druppelsgewijs de peterselie bij de basis en blijf mixen tot een stevige ‘mayonaise”. Plaats dit in een spuitzak.

Stap 7

Opmaak:
Dresseer de salade met asperge, eiwit en gekookte ham in een grote ronde vorm op het bord.
Leg boven op de salade de uitgestoken 5 asperges.
Spuit om en om stipjes van de dille mayonaise en de peterselie mayonaise.
Garneer dit met de forelletjes, de vene cress en de sakura cress.
Maak met behulp van 2 lepels quenelles (een ovale vorm) van de zalm Rilette, leg deze in de cirkel van de stipjes.
Serveer de beurre blanc saus rondom het gerecht. Stippel de peterselie olie in de beurre blanc saus.
Snijd de bieslook in korte pijpjes en leg deze als finishing touch op de zalm Rilette.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

AA asperges worden beoordeeld op de lengte en doorsnede.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.